domingo, 22 de diciembre de 2013

Gibraltar is not Guántamo


               Els esdeveniments d’aquest estiu amb el conflicte amb Gibraltar em recorda una pel.lícula interpretada pel Jack Nickolson i el Tom Cruise, on aquell fa un magistral paper d’un Coronel amb el comandament de les tropes ianquis defensores del fortí de Guantànamo à la illa de Cuba. I crec que en venen à la memòria aquestes imatges, pels arguments d’aquell anacrònic fatxa defensant l’importància del seu destí per à la defensa de la seguretat de la pàtria.
               Sembla que el Govern espanyol en aquest estiu trau el pit i ha posat setge –fiscal- à Gibraltar. Per allò del “no pasarán” referit als perillosos delinqüents del contraban dels cigarrets, s’han mobilitzat à les forces de seguretat de l’Estat per à realitzar un “acurat, selectiu i proporcional” escorcoll de persones i vehicles à la frontera, que provoca cada dia retencions d’hores. Conec la comoditat d’aquest control, en la que els cotxes no poden esperar en línea recta pel trajecte tan curt, i deuen restar cargolats en circuit, sota el sòl de l’Andalusía. Hi ha vehicle que es queda sense benzina per culpa de necessitar  l’aire refredant l’interior, i, en aquella època -ara fa més de vint anys- en que es va produir la mateixa reacció patriòtica espanyola, hi havia gent que feia negoci en l’espera, servint benzina, refrescs i entrepans, des de “xiringuitos” muntats al voltat d’aquell immens cargol de cotxes à la guarda del seu escorcoll. Negocis explotats naturalment pels espanyols de l’altra part de la reixa.
               No puc pas entendre que en uns temps en que afortunadament es pot anar des de Portugal a Polònia sense traure el carnet d’identitat, es puga creure patriòtic provocar una espera de tres hores i un escorcoll de la roda de recanvi per entrar en un país. No sé quin trellat trau. Tampoc sé si els perjudicis fiscals del contraban dels cigarrets i els beneficis de l’actual persecució superen les despeses de la mobilització de les forces de seguretat, per què a vint euros per cartó de tabac que sembla ser el guany no em quadren els números amb tanta policia i Guàrdia Civil.
               Ara, si aquest patriotisme guantanamero es justifica per les dificultats à la peixca d’arrastre pels totxos de formigó, més valdria subvencionar la transformació de les barques per poder practicar un altre tipus de peixca, atès que aquest sistema és contrari à la protecció mig ambiental i Espanya té à aquest indret declarat parc natural.
               ¿I el contraban, no és pas important, direu?. Per favor...Amb un atur de quasi la meitat de la població, no crec que la defensa de la fiscalitat estatal justifique aquesta intervenció, quan la majoria de la  poca gent empleada travessa tots els dies la reixa. I la filosofia dels lliberals és que els rics són un repartiment del benestar per à la resta. Així ho creu l’Alcalde que ha venut la sorra espanyola per à fer platges en Gibraltar.

               Pense que els penyals tenen  un atractiu irresistible per unes determinades polítiques. Es com guanyar una altura històrica que està negant la realitat quotidiana. Ahir va esser el penyal de “Peregil” rescatat unes hores pel Trillo als moros, avui li tocava al Rajoy traure pit en contra del Tractat d’Utrecht. L’història de Espanya es fa des de les cimeres de les muntanyes. Es clar.

Sant Joan de Moró, agost 2013

No hay comentarios:

Publicar un comentario