domingo, 22 de diciembre de 2013

El ball dels innocents

  
          Una llei és identificada per la data de llur publicació al Diari Oficial amb eixa missió. A partir d’aquesta data, ja té una filiació amb nom i cognoms. Però hi ha llei que per la seva notòria importància pren com malnom el del Sant del dia de la seva publicació, a mena de mostra de familiaritat intimista. El exemple més famós és la Constitució espanyola de 1812, coneguda com “la Pepa”, per publicar se el dia de Sant Josep.
          La actual Constitució aparegué al Butlletí Oficial de l’Estat el dia 29 de desembre de 1978. Però no era eixe el dia que li pertocava, sinó al Butlletí del  dia anterior. Les correccions de les galerades ja s’havien fet i l’edició era presta per à l’impressió. Però en l’últim minut es dona l’ordre d’esperar à la següent edició.
          La decisió la prengué el President Suarez, però sembla que per la iniciativa del que aleshores era el seu Cap de Gabinet, el nostre estimat amic i paisà Serafin Rios Mingarro. Un funcionari de carrera de prestigi, amb anhels democràtiques i catòlic de confessió, que donà el seu suport personal en moltes ocasions à l’oposició clandestina. Aquell home gran, gros, de rialla fàcil em contaria com el vespre del dia 28 se’n adona de la coincidència i va corrent à Suarez i li diu : “Presidente, el día 28 es el dia de los Santos Inocentes, no podemos publicar la Constitucion en el BOE, porque corremos el riesgo de pasar a la historia como la Constitución de la inocentada de la transición española”.
          El pas del temps, tanmateix,  ha descobert l’imatge que estava amagada sota la sorra i surt reclamant la legitimat del llinatge que li pertocava quan devia  nàixer  à la legalitat. La Constitució de 1978 no pertany al llinatge del qui fou arquebisbe de Canterbury, Sant Thomas Becket, assassinat per la defensa del poder Papal front al reial i venerat el dia 29 de desembre. La Constitució té al seu ADN la sang injustament sacrificada dels Sants Innocents.    
          Però com l’història no la escriuen pas les víctimes sinó llurs executors, la versió casolana d’una “inocentada” és sinònim d’una broma grossa, gairebé amb notes de crueltat per una major credibilitat i que serveix per à unes rialles provocades per la reacció que té la víctima.

          Aquest és l’ADN que justifica, per exemple, les votacions que al Congrés han enfrontat als Diputats (no tots, una arribà en retràs, malauradament) del PSC-PSOE amb els del PSOE. La explicació és per què aquells “volen que es vote el dret à decidir, per à no decidir”, mentre que aquestos “no volen que es vote el dret à decidir, per què ja han decidit”, ¿Esta clar, no?. Es com la mètrica de la lletra d’un ball. El punt final el posa aquell que diu “la patria es anterior a la democracia”. Tot resta dins de la Constitució.      

Benicassim, mars 2013  

No hay comentarios:

Publicar un comentario